8 کتاب مفید برای سرمایه گذاران بورس
چرا بسیاری از اوقات در بورس، افراد دچار اشتباهات رایج میشوند . فقط پس از اینکه دچار یک اشتباه شدند، به اشتباه بودن آن پی میبرند؟ من به شما میگویم: به خاطر اینکه از تجربیات دیگران استفاده نمیکنند.اغلب اوقات، اشتباه در سرمایهگذاری معادل از دست دادن پول است. پولی که بابت بدست آمدن آن زحمت کشیده شده و اگر از دست برود، جبران آن سخت است. برای استفاده از تجربیات دیگران و جلوگیری از اشتباهات رایج در سرمایه گذاری، یکی از بهترین راهها خواندن کتاب است.در ادامه 8 کتاب که باعث میشوند دانش سرمایهگذاری شما افزایش یابد را معرفی کردهایم:
1 – کتاب گشت تصادفی در والاستریت (A Random Walk Down Wall Street)

ویرایش اول کتاب گشت تصادفی در والاستریت، نوشته برتون مالکیل، در سال ۱۹۷۳، درست چند سال بعد از اولین حباب تکنولوژی بزرگ قرن بیستم، به چاپ رسید. این نسخه که ویرایش هشتم و جدیدترین آن است، بعد از حباب دات کام منتشر شد که آخرین حباب تکنولوژی بزرگ قرن بیستم به شمار میرفت. ضرری که سرمایهگذاران در حباب اول دیدند قابل توجیه است چون کتاب مالکیل را نداشتند.
ولی جای تعجب است که سفتهبازان همه آموزههای مالکیل را کنار گذاشتند. این کتاب باید در قفسه کتابخانه هر سرمایهگذاری وجود داشته باشد . هر از چند گاهی، قبل از تصمیمگیری برای خرید یا فروش، از آن استفاده گردد.
بیشتر کتابهای سرمایهگذاری قابلاعتماد نیستند. چون نویسندگانشان در حقیقت فروشندگانی هستند که بیشتر میخواهند یک معامله را جوش دهند تا اینکه بخواهند شما را آگاه کنند. مالکیل در اینجا کاملاً بیطرف است. او معلمی است با هوش و نظم بالای یک اقتصاددان مالی و بااینوجود مثل یک ژورنالیست خبره قلم میزند.
2 – کتاب سهام عادی و سودهای غیرعادی (Common Stocks And Uncommon Profits)

در سال ۱۹۵۸ و برای اولین بار، یک کتاب راهنمای سرمایهگذاری موفق شد به لیست پرفروشهای نیویورکتایمز راه یابد. از آن زمان تاکنون، این کتاب یعنی سهام عادی و سودهای غیرعادی نوشته فیلیپ فیشر به عنوان یک اثر کلاسیک در حوزه حسابداری و مالی شخصی به شمار میرود که توانسته چراغ راه بزرگانی نظیر وارن بافت باشد. توصیههای فیشر، بیش از نیمقرن بعد از چاپش، هنوز هم میتوانند در انتخاب سهام شرکتهای رو به رشد در بلندمدت کمکحال شما باشند.
اگرچه بعضی از شرکتهایی که او در کتابش به آنها اشاره کرده حالا دیگر وجود ندارند. بعضی از مثالهایش نوعی حس نوستالژیک در خواننده به وجود میآورد (مثلاً در سال ۱۹۵۸ که تلویزیون رنگی تازهوارد بازار شده بود). ولی او بهطور مثال توانسته بود پیشبینی کند که روزی تلویزیونهای صفحه تخت تولید خواهند شد.
این کتاب که شامل سایر نوشتههای فیشر نیز میشود، نشان میدهد که او چطور موفق شده با پرسیدن سؤالهایی از شرکتها همچون: «چگونه میخواهید آنچه را که رقبا انجام ندادهاند، به انجام برسانید؟» به نتایج شگفتانگیزی دست یابد.
مطالعه این کتاب فوقالعاده درباره سرمایهگذاری را به دانشجویان رشته مدیریت، تحلیل گران تازهکار اوراق بهادار و سرمایهگذاران شخصی پیشنهاد میکنیم.
3 – کتاب سرمایهگذاری ارزشی (Value Investing)

این کتاب با در نظر گرفتن تعصبات نویسنده تا حدود زیادی بیطرفانه نوشته شده و آن را میتوان یک کتاب ارزشمند برای کتابخانه هر سرمایهگذاری در نظر گرفت. اگر نسبتاً تازهکار باشید، به یک لغتنامه تخصصی اصطلاحات مالی هم نیاز پیدا خواهید کرد .چون نویسنده فرض را بر این گذاشته که شما از قبل با این اصطلاحات آشنایی دارید.
اما شخصی به اسم گراهام که مدام در کتاب به او اشاره میشود کیست؟ او بنجامین گراهام است. کسی که تجزیهوتحلیل اوراق بهادار را اختراع کرد. او به همراه دیوید داد، کتاب تجزیهوتحلیل اوراق بهادار را در سال ۱۹۳۴ به نگارش درآورد.
بعد از این کار گراهام کتاب سرمایهگذار هوشمند را نوشت. هر دو کتابها از عناوین کلاسیک سرمایهگذاری به شمار میروند که چندین بار به مرحله چاپ مجدد رسیدهاند. این کتاب هم ممکن است مدتزمان زیادی در بازار دوام بیاورد چون از اطلاعات مفیدی درباره ارزشگذاری یک شرکت و نمایههای آموزنده سرمایهگذاری ارزشی برخوردار است.
این یک کتاب خوب و یک سرمایهگذاری بلندمدت است.
4 – کتاب خاطرات یک کارگزار (Reminiscences Of a Stock Operator)

ادوین لفور کتاب خود را در سال ۱۹۲۳ منتشر کرد. عنوان آن چنین است: جس لیورمور، سفتهباز بدنام و اولین معاملهگر روزانه موفق دنیا. لفور نام مستعار لری لیوینگستون را به لیورمور داده است. این کتاب که ابتدا به صورت مجموعههایی در روزنامه Saturday Evening Post به چاپ میرسید. به بررسی طمع، ترس و حسادت پرداخته و جستجوی بیرحمانه برای رسیدن به شهرت و ثروت را از نظر گذرانده است. سبک نوشتار این کتاب کمی تاریخ گذشته است.
لفور از اصطلاحات قدیمی بازار به وفور استفاده میکند. همچنین لغات و اصطلاحات روزنامهنگاری نیز در آن فراواناند. حبابهای بازار، خطوط آهن و املاک، به شکل جالبی هنوز هم به اندازه دهه ۱۹۲۰ احساسی و غیرمنطقی هستند. پس درسهای این بخش هنوز هم میتواند مفید باشد. لفور در کتاب خود از رازهای سرمایهگذاری لیورمور پرده بر میدارد. او مشخصاً بیان میدارد که بازارها تنها میتوانند رشد و یا افت کنند و سرمایهگذاران همیشه بر پایه ترس و طمع عمل میکنند.
مطالعه این کتاب را به سرمایهگذاران جدی و گزارش نویسان مالی پیشنهاد میکنیم.
5 – کتاب چگونه یک گزارش مالی را بخوانیم (How To Read a Financial Report)

شما با صرف زمان برای یادگیری اصول مطالعه و درک صورتحساب های مالی شرکت ها می توانید به اطلاعات بیشتری راجع به سرمایه گذاری در شرکتها، موفقیت بیشتر در شغلتان و تصمیمات تجاری خود به دست آورید. جان تریسی یک راهنمای خیلی خوب برای یادگیری و فهم مطالعه گزارش ها و صورتحساب های مالی فراهم کرده است.
او به شما نشان می دهد که گزارشهای مختلف مالی چه رابطه ای با هم دارند .و چرا نزد بسیاری از سرمایه گذاران اهمیت بسیار دارند. با درک عمیق مفاهیمی که او توضیح می دهد، میتوانید اعتماد به نفس خوبی به دست آورید و شروع به استفاده از آنچه فراگرفتهاید، کنید.
هیچ کس مثل تریسی نمیتوانست این مفاهیم را به دور از تکلف و پیچیدگی بیان کند. در حقیقت، کل مباحث مطرح شده میتواند بسیار خسته کننده به نظر برسد. ولی این کتاب همه چیز را خیلی هیجان انگیز و شفاف بیان کرده است.
هر کسی به اندکی آگاهی مالی نیاز دارد. این کتاب یک مقدمه و نقطه شروع خوب برای خواندن آمار و ارقام و اطلاعات واقعی شرکتهای بورسی به حساب می آید. از نقطه نظر مدیران و حسابداران تازه کار، گویی تریسی دری را که پیش از این در برابرشان قفل بود، به رویشان گشوده است.
6 – کتاب تجزیه و تحلیل اوراق بهادار (Security Analysis)

با مطالعه انجیل سرمایهگذاران اصول سرمایهگذاری را فرا بگیرید. کتابی که از سال ۱۹۳۴ تاکنون دائماً در حال چاپ بوده احتمالاً هنوز هم قابل استفاده خواهد بود. در بین دهههای اول بعد از چاپ کتاب، اصول و قواعد سرمایهگذاری ارزشی بنجامین گراهام و دیوید داد توانسته برای بسیاری از سرمایهگذاران سودآور باشد.
وارن بافت این کتاب را انجیل خود نامیده است. از دهه ۱۹۳۰ تاکنون در والاستریت خیلی چیزها تغییر کرده ولی مفاهیم سرمایهگذاری در شرکتهای کم ارزشگذاری شده تغییری نداشته است. در کنار توضیح شفاف اصول سرمایهگذاری، این کتاب تصویر فوقالعادهای را از زمانی که قانونگذاران هنوز در حال درس گرفتن از دوران رکود بزرگ بودند در ذهن شما ایجاد میکند.
اعلامیه اوراق بهادار در سال ۱۹۳۳ قوانین افشای مالی را تغییر داده بود و بیشتر شرکتهای سهامی را تولیدکنندگان، معادن، خطوط آهن و شرکتهای آب و برق تشکیل میدادند، چیزی که با وضعیت امروزه کاملاً متفاوت است.
مطالعه این کتاب را به دانشجویان مالی و به سرمایهگذاران جدی که میخواهند در بازار بورس موفق باشند توصیه میکنیم.
7 – کتاب بر بلندای وال استریت (One Up on Wall Street)

کتاب بر بلندای وال استریت به یک اثر کلاسیک در حوزه سرمایهگذاری شخصی تبدیل شده و به دلایل متعدد شایستگیاش را هم داشته است. در یک مورد، دیدن اینکه لینچ توانست وال استریت و همه کادر سرمایهگذاران نهادی را به سخره بگیرید واقعاً لذتبخش است.
او شاید به لطف موفقیتهای صندوق مولتی میلیارد دلاری Magellan که به Fidelity تعلق دارد. به عنوان برترین مدیر سرمایه ایالاتمتحده آمریکا شناخته شود. لینچ میگوید هنگامیکه E.F.Hutton (یک شرکت کارگزاری در آمریکا) سخن میگوید، یک سرمایهگذار متوسط بهتر است برود و چرتی بزند.
اگرچه این کتاب یکبار بهروزرسانی شده است، ولی بیشتر محتوای آن مربوط به دوران پیش از حباب قیمتی سال ۱۹۸۹ است. به همین خاطر، هشدارهای زیادی درباره سهام با نسبت قیمت به درآمد متورم در این کتاب وجود دارد، هشدار به سرمایهگذاران مبتدی و تازهکار.
لینچ فارغالتحصیل کالج وارتون است . از زمان تحصیل در بازار فعالیت میکرده و به همین خاطر، سهام شرکتها در نظر او خیلی ساده و سرراست هستند. درست مثل وارن بافت، او هم یک سرمایهگذار ارزشی به معنای واقعی کلمه است که به دنبال شرکتهای با ارزش پایین میگردد. تفاوت، طبق آنچه لینچ میگوید، در این است که او سهام این شرکتها را میخرد، درصورتیکه بافت کل شرکت را میخرد.
مطالعه این کتاب را به کسانی که پرتفویشان را خود مدیریت میکنند قویاً توصیه مینماییم.
8 – کتاب اصول سرمایهگذاری وارن بافت (Warren Buffett’s Ground Rules)

در زمینه داشتن موفقیتی پایدار در بازارهای مالی پر نوسان، هیچکس به پای وارن بافت نمیرسد. نویسندگان مختلف در تلاش برای رمزگشایی اصول موفقیت پیشگوی اوماها یعنی وارن بافت، چندین قفسه کتاب نوشتهاند. مدیر سرمایه گذاری آقای جرمی سی. میلر از سال ۱۹۶۰ با وارن بافت مکاتباتی داشته است.
او به این نتیجه رسیده که بافت در طول چند دهه گذشته از یک سری اصول و قوانین خاص پیروی کرده است. نامههای رد و بدل شده میان آن دو مربوط به زمانی میشود که بافت مبالغ کمی را مدیریت میکرد. لذا استراتژیهای او بیشتر به درد سرمایهگذاران فردی میخورد. میلر عقیده دارد که استراتژی سرمایهگذاری بافت هیچ چیز پیچیده و عجیبی ندارد . همه چیز در گرفتن تصمیمات هوشمندانه و درست خلاصه میشود.
خواندن تحلیل جرمی میلر در مورد استراتژیهای وارن بافت را به سرمایه گذارانی که به دنبال شناخت یکی از بزرگترین سرمایه گذاران تاریخ و بهرهمندی از اصول سرمایه گذاری او هستند، پیشنهاد میکنیم.